Halottak napja, Halloween


További Halloweenes ötletek...

Mindenszentek vagy Halloween? 4. rész

Romániában minden évben nagyszámú turistát várnak október 31.-re a hírhedt brani Drakula-kastélyba. Az ünnepségek betetőzéseként álarcosbált rendeznek és a részvevők stílszerűen denevérbarlangban töltik az éjszakát.

A meghívó itt látható:

http://www.bran-castle.com/en/events/evenimente_culturale/treasure_hunt A vár hátborzongató története a 15. században kezdődött. A legendák szerint ekkoriban töltött a messze földön kegyetlenségéről híres Vlad Tepes uralkodó hosszabb-rövidebb időt a kastélyban. Szívtelensége és zsarnoksága nem ismert határokat. A főként idegen kereskedőkből és legyőzött ellenfeleiből kikerült áldozatain előszeretettel alkalmazta a legkülönfélébb kínzási formákat, mint a csonkítás, nyúzás, karóba húzás, illetve az ezekhez képest már oly gyorsnak mondható lefejezést. Az uralkodó apját Vlad Drakulnak hívták a kor Sárkány lovagi rendjéből eredendően. A drakul démont, sárkányt, ördögöt jelent a román nyelvben, így lett az Ördög fia, azaz Drakula. Nevéhez hűen számtalan ember vére tapadt kezéhez.

A festmények és fametszetek alapján Drakula gróf, a havasalföldi fejedelem egy vastag bajszú, horgas orrú, meredt szemű férfi volt. Személyét az elemi kegyetlenség és a megmentő szerepének kettőssége jellemezte, hiszen vakmerőségét számtalanszor bebizonyította a törökök elleni hadjárataiban és a falvak védelmezésében. Az erdélyiek megmagyarázhatatlan rettegéssel viseltettek a falfehér gróf iránt, aki a mondák szerint börtönévei alatt cellájában is egereket húzott karóba az idő múlatására. A helyi románok akkortájt így fegyelmezték gyermekeiket: Jó legyél, vagy elvisz a Drakula! Legenda vagy sem, a helybéli vének a mai napig három keresztet vetnek, ha a Drakula nevet hallják.

Körbenézek a drakulavárban: http://www.vrbrasov.ro/turism/turismromania/bran_castelulbran/

Képkeretek
Pókháló
Tök papírból
Denevér cserépből
Halloween világító szellemek
Zacskó
Fonaltök
Gyöngyfűzés
Mozgatható múmia