Tippek, hogyan készíts házilag légfrissítőt illóolajok segítségével

Készítsen akciótervet

Ki ne vágyna arra, hogy otthona, közvetlen környezete mindig kellemes illatú legyen.

Boltokban, drogériákban számtalan terméket kínálnak, de ezek a kemikáliák sokszor tele vannak egészségünkre káros anyagokkal, mint például para-diklór-benzol, ami máj és idegrendszer károsodást okozhat többet között. Illetve sokszor tapasztalhatjuk, hogy ezek a termékek a szagokat csak elfedik és nem szüntetik meg.

De akkor felmerül a kérdés, hogy készíthetünk házilag illóolajokból légfrissítőt, mellyel frissé, kellemes illatúvá változtathatjuk lakásunkat?

A jó hír, hogy van megoldás: lehetséges légfrissitők elkészítésére saját kezűleg, úgy, hogy a légfrissítőtől lakásunk nem csak üde illatú, de egészségesebb is lesz.

De hogyan fogjunk hozzá, hogy ne csak az illat élményét élvezzük, hanem a természetes alapanyagú gyógynövények felhasználásával készült illóolajak gyógyító hatásait is?

Frissítő készítésekor érdemes figyelembe venni például, hogy a kamillából kinyert hatóanyagok jelentősen hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez, illetve hatékonyan alkalmazzák fertőtlenítő hatása miatt számtalan területen. A levendula vegyületei nagyban javítják az alvásunk minőségét, míg a bergamont olaj csökkenti a szorongásos tüneteket.

De akkor milyen technikát alkalmazzunk és milyen alapanyagokat szerezzünk be a légfrissítőnk elkészítéséhez? Milyen formában használjuk az elkészített illatosítókat? Melyik helyiségben milyen illat ajánlott, hogy a legjobb hatást érjük el?

Illatosításhoz a legbiztonságosabb választást a természetes, 100%-os illóolajok jelentik, és számtalan módja van a felhasználásuknak ezért mutatunk néhány ötletet és technikát.

Első lépésként válasszuk ki, hogy melyik helyiségben szeretnénk az illó olajos légfrissítőt használni, mivel a természetes gyógynövényekből készült illó olajoknak más és más a szervezettre gyakorolt hatásuk.

Ezért például nem ajánljuk a hálószoba frissítésére olyan hatást kiváltó illatokat, mint például a japánmenta, citrom melytől felfrissülünk. Helyette inkább a lazitó, relaxáló élményt nyújtó jázmin, pacsuli illatot javasoljuk.

1. Nappaliba: citrom- vagy a grépfrútolaj frissítő hatású, melytől élénkebbek, energikusabbak leszünk. A rózsa és az ilang-ilang keveréke pedig nyugtató és hangulatjavító hatású.

2. Hálószobába: jázminolaj és a mandarin érzéki illata romantikus hangulatot teremt. Virágillat eléréséhez tökéletes a rózsa, ilang-ilang, mandarin, grépfrút felhasználása. A levendula pedig erős nyugtató hatása miatt nagyszerű az alvási nehézségek leküzdésére.

3. Mellékhelyiségekbe: frissítő és fertőtlenítő hatású légfrissítő a borsmenta, citrus, eukaliptusz vagy a citrom, mandarin keverék. A grépfrút önmagában is alkalmazható, de bármelyik keverékhez hozzáadható.

Miután kiválasztottuk a helyiséget jöhet az illatosítás módjának, formájának kiválasztása:

1. Az egyik legtartósabb és ez által a leggyakoribb módja az illatosításnak az illatosító pálcika, melyhez minimális eszközigény szükséges.

Elkészítéséhez szükséges:
● szép formájú, szűk nyakú üveg
● Hordozó olaj (mandula, baba) vagy 1 dl víz és 2 evőkanál vodka
● illó olaj 20-25 csepp
● fapálcika: bambusz, saslik vagy hurkapálcika

Az alapanyagokat tegyük az üvegbe és jól rázzuk össze. Ha erősebb illatot szeretnél tehetünk bele több olajat.

2. Légfrissítő spray, melyhez elegendő egy flakon és némi alkohol

Elkészítéséhez szükséges:
● 2 dl-es alaposan kitisztított flakon
● 0,5 dl gyógyszertárban beszerezhető alkohol vagy vodka
● 1,5 víz
● 30 csepp 100%-os illóolaj (lehet több féle is)
Az alapanyagokat tegyük flakonba és alaposan rázzuk össze

3. Légfrissítő zselé, mely kitűnő dekorációja is lehet otthonunknak

Elkészítéséhez szükséges:
● 4 ek. zselatin
● 2 dl víz
● 2 ek. gyümölcslé (színezéknek)
● illóolajok 1 dl zseléhez 15 csepp illóolaj
● kis üveg edények
● selyemvirágok
● 10 csepp illóolaj

A zselatint forraljuk fel és töltsük egy szép üvegbe, majd adjuk hozzá a kiválasztott ételszínezéket. Mielőtt kihűlne, tegyük bele az illóolajokat és a díszítésre szánt tárgyakat.

4. Szódabikarbónás légfrissítő

Elkészítéséhez szükséges:
● 1 lyukas tetejű befőttes üveg
● szódabikarbóna
● 10 csepp illóolaj melyeket egyszerűen összekeverünk

5. Házi potpourri

Elkészítéséhez szükséges:
● Egy zárható üveg (melybe elkészítjük) és egy tál (melybe pár hét után kiöntjük)
● száraz gyógynövények, virágok
● só vagy citrom, illetve narancs melyeket a száraz növényekre rakunk
● illó olaj

Ugye, milyen egyszerű?