A pályaválasztásnak nem olyan rémisztő, ha figyelembe veszed ezt a 6 lépést

A gyerekek szemében sokszor egy rémisztő valami a pályaválasztás, hiszen egy kamasz még nem mindig tudja, hogy mi érdekli, hogy mi is szeretne lenni felnőttkorában. Persze vannak öntudatos, kiforrott személyiségek, akik már kiskoruk óta tudják, hogy a tanító, az orvos, vagy az állatidomár szakma az ő hivatásuk, de a gyerekek többsége egyáltalán nem biztos abban, hogy mivel is szeretnének foglalkozni, miben szeretnének évekig elmélyedni. A cikkben a pályaválasztást szeretnénk megkönnyíteni néhány hasznos tanáccsal.

Legyen szó iskolák, tanfolyamok, vagy más képzési lehetőségek közötti választásról.1. Jellemezd önmagad

Az önjellemzés az egyik legnehezebb feladat, mégis nagyon sokat segít abban, hogy némi önismeretre tegyünk szert. Az önjellemzés képet ad arról, hogy milyenek vagyunk, miben vagyunk jók, mi a hobbink, szeretnénk azt hivatásszerűen végezni a jövőben. Az önmagunkról történő leírás képet ad arról, hogy milyen személyiségjegyekkel rendelkezünk, milyen képességeink, készségeink vannak, mi az, amitől ódzkodunk, és mennyire szeretünk, és mit is szeretünk tanulni. A papírra leírt jellemzők mintegy iránymutatásul is szolgálnak, hogy mik az erősségeink, miben vagyunk jók és milyen irányban érdemes próbálkoznunk a tovább tanulás során.

2. Járj mindennek utána

Sok kamasz csalódik, amikor a választott iskola, képzés, tanfolyam nem azt adja, amire vágytak, amire számítottak. Nem elég csak kiválasztani az adott intézményt, alaposan meg is kell azt ismerni, mielőtt beadjuk a jelentkezésünket. Hiába érzékeny valaki szociálisan, ha annyira érzékeny, hogy elsírja magát egy-egy nehezebb sorsú ember láttán. A pályaválasztás során nem csak az intézményt szükséges megismernünk, ahová jelentkezünk, hanem a lehetőségeinket, amelyek várnak ránk, ha az adott intézményben végzünk. Nagyon jó, ha az adott területen önkéntes munkát vállalsz, így tudni fogod, hogy mi is vár rád, ha élesben kell majd dolgoznod, miután elvégezted a sulit.

3. A célok meghatározása

Amikor pályát választunk, meg kell határoznunk a céljainkat, hiszen a célok adnak értelmet az életünknek. A szociális szakemberek, a szociális rászoruló embereknek szeretnének segíteni, az orvos az életmentésre és a gyógyításra teszi fel az életét, a kozmetikus széppé akarja varázsolni az embereket, a gyógymasszőr testi fájdalmat szeretne mérsékelni, a pénzügyi szakembert a pénz világa érdekli. A céljaid legyenek reálisak és megvalósíthatók, hiszen csak így lesznek sikerélményeid.

4. A terv elkészítése

Ha már tudod, hogy mit szeretnél az életben, hogyan képzeled el a jövődet, akkor készíts terveket. Hozd össze a célokat a képzési lehetőségekkel, keress megfelelő oktatási intézményeket, térképezd fel, hogy tanulhatsz magas színvonalon, és az iskola elvégzését követően milyenek lesznek az elhelyezkedési lehetőségeid.

5. A képzőintézmény felkeresése

Az adott képzésről, nyilván, a kiválasztott intézmény tudja a legtöbb információt biztosítani, így menj el nyílt napokra, vedd fel az ott tanulókkal a kapcsolatot, érdeklődj, informálódj, hogy minél több infó legyen a kezedben.

6. Lépj a tettek mezejére!

Amikor már minden adat birtokában vagy, ideje a tettek mezejére lépni és beadni a jelentkezési lapodat a kiválasztott oktatási, képző intézménybe. Lehet ez egy több éves iskola, vagy egy tanfolyam. Mindegy, hogy mit választottál, a lényeg, hogy minden valószínűség szerint a legjobb döntést hoztad meg, ha ezt a 6 lépést végigcsináltad.