Kell-e programozást tanulniuk a gyerekeknek?

Ahogy korábban a nyelvtanulás, úgy napjainkban a programozás válik mind népszerűbbé a szülők körében. De kell-e programozást tanulnia minden gyereknek és mikor érdemes kezdeni? A jól fizető állásokhoz kötelező!

Az Oracle Academy kutatása szerint a vezető állások legalább felében szükség volt valamilyen szintű programozási ismeretre. A felmérésben 26 millió online állást vizsgáltak át a kutatók, és azt találták, hogy a legjobban fizető állásajánlatok közel felénél az elvárások között szerepelt valamilyen programozási ismeret. És ezek az állásajánlatok nem az informatikai területet vizsgálták, hanem az összes online elérhető állásajánlatot.

A Wall Street Journal egyik cikke az okokat is megmagyarázza. Most lépünk be a negyedik ipari forradalomba, amiben minden adat és szoftverközpontúvá válik. Ez pedig megköveteli az adatok elemzését, ehhez pedig szükség van programozási ismeretre, mégha ez nem is egy konkrét programnyelvi ismeretét is jelenti, hanem a programozás alapelveinek ismeretét. A piaci elemzőtől a marketingesen át az adatrögzítőig mindenhol hasznos ez a tudás, és egyre fontosabb fog válni. „Ha nem vagy tisztában a programozással, akkor azzal sem vagy tisztában hogyan működik ez a világ.” – fogalmazta meg egy szakértő a cikk lapjain. Mikor tanítsuk?

A programozási ismeretek elsajátítása tehát hasznos, de mikor kezdjünk hozzá? Johnny Castro, a Brookhaveni Főiskola gyermekfejlesztéssel foglalkozó professzora szerint elég 15-16 éves korban elkezdeni a programozás oktatását. „Engedjük a gyerekeket játszani és kiélvezni a gyermekkort. Nem kel túl korán a karrier, vagy a programozás irányába terelni őket” Jim Taylor professzor szintén a túl korai kezdés ellen foglal állást:

„ A programozás gyönyörű, de szabályok közé szorított világ. A világunk gyorsan változik, és ehhez akkor tudunk jól alkalmazkodni, ha nagy a kreativitásunk, ezt pedig a szabad játék fejleszti a legjobban. Sok neves programozó felnőtt korban ismerkedett meg a programozással, tehát nem vagyunk elkésve semmiről.” Természetesen vannak a fentiektől eltérő vélemények is, akik támogatják, hogy a gyermekek minél korábban ismerkedjenek meg a programozással. Ugyanakkor feltehetjük a kérdést? Vajon egy agysebész, vagy egy ügyvéd hány éves korában kezdett el készülni a szakmájára? Ha ezen elgondolkodunk, nyilvánvalóvá válik a válasz, hogy a programozás elsajátításához sem kell feltétlenül kora gyerekkorban ragaszkodnunk.

De természetesen, ha gyermekünk érdeklődik a téma iránt adjunk teret érdeklődésének. A programnyelvek közül az egyik legegyszerűbb a webes nyelvek, például a HTML elsajátítása. Ez gyorsan hoz látványos eredményt. Béreljünk egy tárhelyet, vegyünk egy domaint, és gyermekünk máris elsajátíthatja a HTML nyelv alapjait, és megalkothatja első weboldalát. Innen pedig tovább léphet a PHP irányába gyermekünk. Ha kisebb gyermekekről van szó, akkor vannak olyan programnyelvek is, amelyben képekkel, vagy drag and drop módszerekkel ismerkedhetnek meg a programozás alapelveivel. Itt nem kell kódsorokat írni, de a programozás alapelvei mégis könnyen elsajátíthatóak. És ezt követően könnyebb lesz a gyerekeknek évekkel később az összetettebb programozási nyelveket elsajátítani. Egy dolog azonban fontos, a programozást ne erőltessük. Ha gyermekünket láthatóan nem érdekli, akkor hagyjunk teret a szabad játéknak. Idővel talán megjön a kedve, de lehet, hogy tehetsége teljesen más irányba bontakozik ki.