Rég nem látott vendégek kopogtatnak az NB1 kapuján

Nyolc forduló maradt hátra az NB2 küzdelmeiből, és egyre jobban tisztázódik a helyzet a feljutásért folytatott harcban. Nézzük meg az erőviszonyokat.

Matematikailag még ugyan nem dőlt el, de szinte biztos, hogy három csapat közül fog kikerülni az NB2 bajnoka és a szintén az NB1-be való feljutást eredményező második hely. Jelenleg a Zalaegerszeg csapat áll a tabella élén 63 ponttal, megelőzve az 59 pontos Gyirmót és az 56 pontos Kaposvár csapatát, a szezon előtt a bajnoki cím legfőbb várományosának tartott Vasas 49 ponttal már-már reménytelen helyzetbe került, hogy egy év kihagyás után ismét a legmagasabb osztályban találja magát. Ha esetleg mégis úgy gondolná, hogy a Vasas képes a csodára, vagy megtippelné, hogy melyik két csapat fog felkerülni az első osztályba, akkor a bet365 elérése ez.

Az élen állók közül különösen a Zalaegerszeg és a Kaposvár helyzete érdekes, mert egykor mindkét csapat meghatározó szereplője volt az NB1-nek szemben a Gyirmóttal, akik folyamatos liftezésbe vannak a két osztály között. A ZTE 1994-től egészen 2012-ig megszakítás nélkül az első osztályban szerepelt, és most hét év után juthatna vissza. A Kaposvári Rákoczi pedig 2004-től 2014-ig tíz éven át volt megtalálható az NB1 rajtlistáján, míg a megszűnés szélére sodródott a klub, és végül a Somogy megyei első osztályból sikerült 2018 júniusában visszaküzdenie magát a másodosztályba, ahol most harcban áll a feljutásért.

A legjobb helyzetből a Zalaegerszeg várja a véghajrát, ugyanis nekik hét pontot kellene bukni az utolsó nyolc fordulóban a riválisaikkal szemben, hogy végül ne jöjjön össze a hőn áhított feljutás. Mindenesetre a szakmai stábnak már van tapasztalata, hogy egy nagy múltú csapatot, hogyan juttassanak vissza az első osztályba, a Dobos Barna vezetőedző és Sallói István sportigazgatóból álló duó már megtette ugyanezt a Dunaújváros együttesével. Sallói főleg az átigazolásokért felel, és ebbe nyári érkezése óta nagyot lépett előre a csapat, olyan játékosokat sikerült idecsábítania, akik NB1-es csaptoknál is bőven megállnák a helyüket, gondolok itt Barczi Dávidra, Kiss Mátéra, vagy épp a télen érkező Farkas Balázs, Miroslav Grumic párosra.

A Kaposvár kicsit nehezebb helyzetben van, mert három pontos hátrányban vannak a második helyezett Gyirmóttal szemben. Valószínűleg, ha szezon előtt azt mondják nekik, hogy harmadik helyen végeznek az NB2-be szó nélkül aláírják, de így, hogy ilyen jól sikerült teljesíteniük, már mernek nagyobbat álmodni, és szeretnék megkaparintani a feljutó helyek egyikét. Annyiból még nehezebb a feladat, hogy már nem fognak a Gyirmóttal játszani, így nem lesz saját kezükbe a sorsuk, mindenképp szükségük lesz riválisaik botlására a céljuk eléréséhez. Náluk nem történtek nyár óta olyan komoly igazolások, mint a Zalaegerszegnél, a csapatot főleg kaposvári kötődésű rutinos játékosok és potenciállal rendelkező fiatalok egyvelege alkotja. A vezetőedző személye is mindenképp kiemelendő, mert első évükbe, nem a legjobb pénzügyi feltételek mellett, messze nem a legerősebb játékoskerettel egy ütőképes gárdát sikerült megteremtenie. Ő pedig a kaposvári születésű Waltner Róbert, aki magyar szinten kifejezetten sikeres pályafutást tudhat magáénak, és külföldi karrierjében is voltak jó periódusok, most fiatal vezetőedzőként bizonyítja tehetségét.

Az már a jövő zenéje, hogy ha a két csapatnak sikerül felkerülnie az első osztályba, ott megtudnak-e ismét ragadni, és évekre az NB1 meghatározó csapatává válni. Egyszer már sikerült, miért ne sikerülhetne még egyszer?