Nincs olyan háztartás, amelyikben néhanapján ne fordulna elő, hogy egyik-másik lefolyó egyszerűen felmondja a szolgálatot. Ez elég bosszantó tud lenni – főleg, ha nagy a család, és kézről kézre jár a fürdőszobaajtó kilincse, vagy mindig van mosogatnivaló. Instant megoldásként ilyenkor bizonyára rögtön a bolti lefolyótisztító vegyszereket hívjuk segítségül – de minek költenél drága vegyszerekre, ha akár a kamrádban is találhatsz megoldást?

- A kóla: bár sokan fogyasztják előszeretettel üdítőként is, tény, hogy többek között a vízkő ellen is verhetetlen – csakúgy, mint a lefolyótisztításban! A házi módszerek közül talán ez a legegyszerűbb módja annak, hogy elejét vedd a dugulás okozta problémáknak: önts 0,5-1 liter kólát a makacs lefolyóba, és néhány órára dugd be a dugót – mivel a kólában lévő foszforsav maró hatású, így hamar megoldhatja a gondot ez a meglepően sokoldalú folyadék.

- A nagyi módszere: ugyan kicsivel több hozzávalót igényel, de szintén hatásos lehet ez a hagyományos praktika is. 3 evőkanál szódabikarbónát oldj fel 2-3 deci ecetben, majd a keveréket öntsd bele fél liter forró vízbe. Ezután öntsd ezt az elsőre nem túl bizalomgerjesztő folyadékot a lefolyóba, és dugd be a dugót itt is – pár óra elteltével megszűnik a problémát okozó góc a vezetékben.

- A turmix: bár nem túl valószínű, de ha külön-külön egyik megoldás sem oldotta meg a fennakadást, megpróbálkozhatsz az említett összetevők közös erejével is: keverd össze az eddig felsorolt hozzávalókat, de titkos alapanyagként még jöhet egy zacskó sütőpor is – hasonlóan, mint az előző folyamatoknál, itt is dugd be a lefolyót, és hagyd hatni az elegyet 5-6 órán át.

- A patikus megoldása: a gyógyszertárban is olcsón beszerezhető trisó zsírtalanító hatásának köszönhetően szintén gazdaságos és hatásos alternatíva lehet. Tegyél 3 evőkanál trisót 3 deci forró vízbe, majd miután elkeverted benne, mehet a lefolyóba az egész. Dugd be a lefolyót, és várj néhány órát – viszont ennél a megoldásnál ne feledkezz meg arról, hogy jól kiszellőztesd a helyiséget! Bármelyik megoldáshoz is folyamodsz, egy ideig még biztos nem lesz szükség komolyabb duguláselhárító eszközökre – persze, ha már egyszer bekövetkezik a dugulás, előbb-utóbb valószínűleg számítani kell egy angyalföldi duguláselhárító szakember közbenjárására is.

Miért jobb, ha házi megoldásokat alkalmazol? Elsősorban talán az a legszembetűnőbb, hogy több marad a zsebedben, hiszen fillérekből vásárolhatsz például ecetet vagy szódabikarbónát. Szintén fontos érv a természetes módszerek mellett, ha van kicsi gyerek a családban, ugyanis a házi praktikákhoz használt szerek nem mérgezőek, így nincsenek káros hatással se a gyerekekre, se a felnőttekre, de még a környezetet is kímélik. Jó hír, hogy ezeknek a módszereknek az alkalmazása nem igényel sem szakértelmet, sem külön védőfelszerelést ahhoz, hogy újra gond nélkül használhassuk a fürdőkádat vagy a mosogatót. Persze azért óvakodjunk attól, hogy illetéktelen helyekre kerüljön egy-egy csodaszer!