A dán oktatási rendszer különlegességei

Dániában az oktatás egy teljesen más rendszerben működik, pl. a diákok cask tizenöt éves korig kötelesek iskolába járni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk további sok érdekességet is a dán oktatási rendszerről.


1, A gimnázium után rengetegen “szabad évet” tartanak

A felsőbb gimnázium általában két évtől egészen öt évig tart, amikor a diákok három különböző iskola közül választhatnak. A klasszikus gimnáziumon kívül két másik lehetőségük van a diákoknak, de összesen négy különböző oktatási program közül lehet választani. Miután a diákok elvégezték a gimnáziumot rengetegen egy “szabad évet” tartanak, amikor bejárják a világot, megismerkednek különböző kultúrákkal, és eldöntik, hogy mit is szeretnének tanulni valójában.


2, Ingyenes oktatás

Egyre több és több diák szeretne Dániában tanulni, hiszen minden európai országból jött lakosnak ingyenes az oktatás. Rengeteg különböző szak van angolul, mind alap képzésen mind mester képzésen egyaránt. Az alap szakok általában három és fél évig tartanak, ami két kötelező szakmai gyakorlatot is tartalmaz.
3, Gyakorlatorientált szakok

Sokan nemcsak az ingyenes oktatás miatt választják a skandináv országokat, hanem mert minden egyetem gyakorlati munkákra épül. Azon felül, hogy minden diáknak kötelező legalább egy szakmai gyakorlat, a legtöbb órán csoportokban kell dolgozni és sok egyetemen az első vizsga is csoportosan zajlik. Általában négy fős tanulócsoportokban dolgoznak a diákok, amit a tanárok direkt úgy állítanak össze, hogy azonos nemzetiségű tanulók ne legyenek együtt. .


4, Számtalan lehetőség az európai lakosoknak

Azon felül, hogy az oktatás ingyenes, számtalan lehetőséget biztosít a dán állam a diákoknak. Aki egyetemre jár, és ezen felül legalább 11 órát dolgozik egy héten megigényelhet egy “SU” nevezetű pénzbeli támogatást, ami minden európai diáknak jár. Rengetegen kihasználják ezt a lehetőséget, hiszen nagyon nagy segítség egy diáknak, hogy minden hónapban egy bizonyos összeggel támogatja a dán állam.

Egy magyar diákot kérdeztünk, hogy valójában, hogyan is működik a dán oktatási rendszer, aki azt válaszolta, hogy azon kívül, hogy teljesen más a felépítése, mint amit eddig megszokott, szerinte ez egy nagyon jól félépített rendszer, ahol rengeteg lehetőség van. Egy dán cégnél dolgozik, ahol a magyar nyelvet is tudja használni munkája során, hiszen egyre több helyen keresnek olyan diákokat, akik több nyelven beszélne