Óvodai dajka tanfolyam

Vissza az óvodába?

Sosem szerettem óvodába járni, valószínűleg nem voltam ezzel egyedül. Mindennap ugyanaz a szisztéma. Reggeli, játék, ebéd, játék, uzsonna, hazamenetel. Idegen nénik játszottak velünk, akik ezért még fizetést is kaptak.

Legalábbis ez volt az akkori elképzelésem. Az meg sem fordulhatott a fejemben, hogy ez nekik sem csak móka és kacagás. Kisgyermekre felelősségteljesen vigyázni nem egyszerű feladat.

A pszichológia tudománya szerint az első három év a legmeghatározóbb az ember személyiségének fejlődésében. Óvodába legtöbben három éves korban kerülünk, amikor személyiségfejlődésünk még javában tart, valamint itt tanuljuk meg a szociális viselkedés alappilléreit. Az óvodában eltöltött évek alatt tehát nem csak játszottunk, hanem keményen tanultunk, a lábát lógató óvónő pedig tanított.

A kisgyermekes szülőknek nem mondok újdonságot azzal, hogy nehéz egyszerre a gyerekkel és magukkal is foglalkozniuk. A nagyszülők sem érhetnek rá minden alkalommal, amikor kivennének egy szabad estét. Megbízható, gondos bébiszittert szintén nem egyszerű találni. Az ilyen munkára jelentkezőket gyakran azért utasítják vissza, mert nincs tapasztalatuk.

Mindkét fél problémájára lehet megoldás. Az ország számos pontján kerülnek meghirdetésre óvodai dajka OKJ-s tanfolyamok. Ennek a képzésnek az elvégzése óvodákban, gyermekotthonokban foglalkoztatási feltétel. A tanfolyam elkezdéséhez elegendő alapfokú végzettség és betöltött 18. életév.